Fem skäl till varför alla borde ha musik i sina liv

De flesta av oss stöter på musik i stort sett varje dag, oavsett om det är på radio, TV eller en busker på gatan. Men varför är det så viktigt? Här nedan har du 5 bra skäl!

1. Musik för människor samman

Musik skapar social sammanhållning, den talar till alla när ord kan misslyckas, och vart man än går i världen förstås det. Musik är en universell gåva och dess kraft att förena människor är utan tvekan. Det är en konstform med mänsklig interaktion i centrum.

Musik har förmågan att föra människor samman med hjälp av instrumenten de spelar, ett delat intresse för en viss musikstil och vem älskar inte de pirrande ljuden från ett enormt orkestercrescendo? Vi har alla varit kända för att röra våra fötter oemotståndligt till rytmen av ett trumslag eller sjunga våra hjärtan ut för att uppmuntra vårt favoritidrottslag!

2. Musik förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande

Musik stimulerar hjärnan vilket i sin tur hjälper till med smärtlindring, minskar stress och minne. En studie från Harvard har visat att avslappnande musik kan sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen efter fysisk ansträngning.

Det kan också förbättra humöret och minska ångest och genom att föra människor samman, kan det vara ett motgift mot ensamhet och social isolering.

3. Musik kan förbättra självförtroendet och motståndskraften

I en digital tidsålder där många tjänster och produkter är omedelbart tillgängliga med en knapptryckning, ger att lära sig ett musikinstrument en plattform för människor att uppnå genom disciplin och uthållighet. Det krävs många färdigheter för att lära sig spela ett musikinstrument: teknik; läsa musik; uttryck; lyssnande; och när du fortsätter att förbättra dessa färdigheter, bygger du motståndskraft.

På samma sätt kommer du som medlem i en ensemble att utveckla ett starkt lagarbete och ledarskapsförmåga, och en verklig känsla av prestation och stolthet när du utför/mästar svåra musikstycken, som alla kombineras för att bygga upp självförtroende. Dessa är inte bara färdigheter som krävs för att lära sig musik utan viktiga livskunskaper som också kan användas i anställning och ditt bredare sociala liv.

4. Musik är ett kreativt utlopp

Det ger en möjlighet för människor från alla sociala och kulturella bakgrunder att uttrycka sig.

Oavsett om det är för att förmedla ett politiskt budskap, en viss känsla eller bara för ren glädje, har musiker använt ljud och musik sedan den primitiva människans gryning som ett sätt att uttrycka sig och få sina röster hörda.

5. Musik är kul!

Den glädje du kan få av musik kommer att hjälpa dig att lyfta humöret och alla andra inblandade.

Oavsett om det handlar om att lära sig din favoritlåt, att uppträda på scen eller en gammal god allsång med dina kompisar, musik är kul!

29 Jun 2023